Eline Cijsouw
Oefentherapie & Coaching

Eline Cijsouw
Oefentherapie & Coaching

“Holistische oefentherapeutische behandelingen op Walcheren

U kunt terecht voor de volgende behandelingen:
Wervelkolom bekkenbodemtherapie en andere specialisaties bij Eline Cijfsouw Oefentherapie.

Algemene Oefentherapie

Oefentherapie, Cesar en/of Mensendieck, is een paramedische houdings- en bewegingstherapie.
Last van rug, nek, schouders of uitstraling? Vaak pijn in uw gewrichten of spieren? Mensen bewegen door lopen, staan, zitten, bukken en tillen, ze nemen een bepaalde werkhoudingen aan waardoor ze functioneren. Bewegingen worden soms zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks meer over nadenken. Door bewust te worden van gewoontes en ze te leren herkennen, kan overbelasting  en kunnen pijnklachten verleden tijd zijn.

Hoe werkt oefentherapie?
De oefentherapeut is een allround bewegingscoach die u helpt houdings- en bewegingsgewoonten opnieuw aan te leren die uw lichaam niet of minder overmatig belasten. Een oefentherapeut kijkt naast de klacht samen met u naar uw leefstijl, uw hele houding en de manier waarop u beweegt; fysiek, maar ook sociaal-emotioneel.

U krijgt inzicht in uw klachten, de reactie van uw lichaam hierop, (over)belasting en spanningen. Het bewust worden van uw eigen functioneren is een belangrijk aspect. Gericht op uw persoonlijke situatie leert u anders en beter bewegen, leert u signalen van uw lichaam beter herkennen, zodat u op een juiste manier de balans hervindt. De behandeling is gericht op het aanpakken van de oorzaak om uw klachten, deze te verminderen/te laten verdwijnen en om ze in de toekomst te voorkomen.

De kerngedachte van oefentherapie  is zelf doen, zelf zien, zelf doorvoelen en zelf oordelen, zodat het geleerde je tot een nieuwe beweging kan brengen: thuis, op het werk of in je vrije tijd. Op deze manier krijg je zelf de regie.

Bekken(bodem) Oefentherapie

Wat is bekkenoefentherapie:
Bekkenoefentherapie is beweegzorg voor mensen met bekkenpijn, bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of problemen met de bekkenbodem. Bekkenoefentherapie verhelpt, verlicht en voorkomt klachten in het bekkengebied.

Bekkenoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.
Bekkenoefentherapeuten behandelen zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Wat is een geregistreerde bekkenoefentherapeut?
Een bekkenoefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een tweejarig traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van bekkenpijn en bekkenklachten. 

Welke klachten bij de bekkenoefentherapeut:
Een geregistreerd bekkenoefentherapeut behandelt bekkenklachten.

U kunt denken aan pijn en/of problemen:

– in en rond uw onderrug
– in en rond uw bekken of bekkenbodem
– bij het plassen (incontinentie)
– bij/tijdens ontlasting of darmen/buik
– bij het vrijen
– menstruatie
– tijdens uw zwangerschap en na uw bevalling (bekkeninstabiliteit)

De behandeling van een Bekkenoefentherapeut
Een bekkenoefentherapeut luistert, brengt het bekkenprobleem in beeld, onderzoekt óf en waar het eventueel mis gaat tijdens de houding of het bewegen gedurende dagelijkse activiteiten. Ook ademhaling, spierspanning, pijnsignalen, bewegingsvrijheid en motorische controle zijn belangrijke aandachtspunten. Tevens wordt gekeken naar situaties waarin u problemen ervaart, uw persoonlijke omstandigheden en ook uw omgevingsfactoren worden meegenomen in de behandeling.

U heeft geen verwijzing nodig om naar de bekkenoefentherapeut te gaan.

Slaapoefentherapie

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen, wordt u te vroeg wakker of combinaties hiervan? Heeft u slaapritmeproblemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort? Een weinig bevredigende geruststelling is dat je niet alleen bent.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft slaapproblemen (CBS, 2018) en 10% lijdt aan chronische slapeloosheid. Dat wil niet zeggen dat u u erbij neer moet leggen.

Slaapoefentherapie; Een brede kijk op nachtrust
De dag beïnvloedt de nacht en de nacht heeft invloed op uw dag. Wanneer u slecht slaapt of slaap tekortkomt heeft u hier mogelijk last van in uw dagelijks functioneren, bijvoorbeeld door vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel en piekeren. Andersom beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uursprobleem.

Wat doet een slaapoefentherapeut?
Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Systematisch worden de onderliggende redenen van uw slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost door middel van bewustwording en gedragsverandering. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is voor u direct toepasbaar.

Slaapoefentherapie; Een brede kijk op nachtrust.

De aanpak van de slaapoefentherapeut
De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel uw dag als uw nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. We doorbreken de vicieuze cirkels waarin u terecht bent komen bij slaapproblemen.

U heeft geen verwijzing nodig om naar de bekkenoefentherapeut te gaan.

Oefentherapie rondom en na de zwangerschap

Zwanger een mooie periode om naar uit te kijken! Maar wanneer je als zwangere klachten in en rondom het bekken ervaart, kan dit erg vervelend zijn. Bij het omdraaien in bed, eerste stappen lopen, opstarten na langere zitten, het zitten zelf, het lopen… De bekkenoefentherapeut kan helpen de klachten te herkennen, erkennen, verlichten, dragelijker maken en of doen verdwijnen.

 

Privé zwangerschap & bevallingsbegeleiding
Ben je geen type voor een zwangerschapscursus in een groep? Heb je weinig tijd of ben je niet zo mobiel? Of heb je eerder een uitgebreide cursus gevolgd en wil je nu even opfrissen. Dan kan deze cursus wat voor je zijn!

  • Het is mogelijk om 1 op 1 de cursus te volgen of samen met je partner
  • Tips en adviezen voor jou en je partner
  • Privé cursus thuis of op locatie in de praktijk of online
  • Al je vragen over zwangerschap en bevalling beantwoord
  • Oefeningen en tips op maat
  • Praktische oefeningen, bevallingshoudingen en ademtechnieken
  • Tijd, inhoud en duur wordt in overleg bepaald
  • De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten van 1,5 uur.

Groeps Zwangerschap & Bevallingsbegeleiding
Samen met andere vrouwen de laatste weken zwangerschap beleven gezellig in een groep, Voor de eerste keer een kindje krijgen? Alles nieuw en dan is dit een goede voorbereiding op wat er komen gaat. Ben je al vaker bevallen dan kan herhaling ook goed zijn. Vertrouwen krijgen in de laatste weken zwangerschap en bevalling of bewust bij deze zwangerschap tijd nemen voor jezelf en de nieuwe baby in je gezin. Dan is het volgen van het groepstraject van Zwangertotaal vast iets voor jou.

  • Start rond 28 weken zwangerschap
  • Hierdoor gepaste informatie passend op de zwangerschapsduur
  • Mogelijk voor alle zwangere
  • Oefeningen en tips tijdens de laatste weken zwangerschap
  • Advies en uitleg over de bevalling
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling
  • Pers en/of bevalhoudingen thuis/ziekenhuis
  • Korte lijnen met verloskundige in het ziekenhuis en verloskundige praktijken op Walcheren
  • Kraambedtips en oefeningen
  • Uitleg over de eerste weken na de bevalling
  • 8 lessen van 1 uur
  • Voor informatie of vragen raadpleeg het contactformulier

Natraject Totaal Vitaal
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap en bevalling hard gewerkt. De eerste weken erna, gaat veel aandacht naar je kindje, je probeert wat ritme te krijgen en mogelijk je huishoudelijke taken weer wat op te pakken. Toch wil je graag weer met je lichaam aan de slag, alleen voor vele “net” moeders vaak de vraag.. hoe? Sporten.. Zo’n zin in.. maar wat kan ik of hoe moet ik starten? Dan is dit traject precies wat je zoekt.

  • Start rond 4 weken na de bevalling (bij keizersnede 6 weken)
  • Training van de interne stabiliteit (buik/heup/bil/romp/rugspieren)
  • Training van de bekkenbodemspieren
  • Advies/tips over eerste maanden herstel na de bevalling
  • Advies/tips qua houding bij verzorging van je kindje
  • Uitwisseling van ervaringen van andere “net” moeders
  • Conditie training en actief oefenen
  • 6 lessen van 1 uur, waarvan 1x met de kinderwagens buiten oefenen
Groepslessen bekkenbodemtherapie

Algemene groepslessen

Op verschillende plaatsen op Walcheren en Noord-Beveland geef ik wekelijks actieve groepslessen Mensendieck.Hierin doen we veel oefeningen voor balans, coordinatie, verbeteren/onderhouden van de spierkracht, spierlengte en mobiliteit. Leuk, goed en interessant is dat ik in de groep vaak 2 activiteiten tegelijk laat uitvoeren, waardoor het brein ook extra geprikkeld wordt. Actieve dames/heren die graag onder medische begeleiding wekelijks actief zijn. Ook veel aandacht voor juiste houding en hoe ze deze toe kunnen passen tijdens het dagelijks leven. Opstaan, zitten, liggen in bed, lopen etc.

Gebruik van materialen, dynabands, hoepels, ballen of stokken vind ik altijd extra uitdagend om de mensen aan het bewegen te krijgen!

Let op: er geldt geen vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

MS en Parkinson Netwerk Zeeland

Al enige jaren ben ik verbonden aan het MS en ParkinsonNetwerk.

Multiple sclerose
Het is erg uitdagen en interessant om samen met collega’s in Zeeland multidisciplinair te kunnen samenwerken voor mensen met een bepaalde ziekte. Afgelopen jaren ben ik regio coördinator geweest van dit Netwerk, en heb intensief met de MS verpleegkundige de regio goed op de kaart gezet. Door samen met de ergotherapeuten, logopedistes, neuroloog, revalidatiearts, fysiotherapeut en dietistes samen te werken verbreed het de kennis en weten we elkaar goed te vinden. Na een opleiding en jaarlijks scholing te volgen, is het behandelen van MSpatienten elke keer weer een uitdaging, maar erg leuk om te doen. MSpatienten, jullie zijn welkom in de praktijk!

Ziekte van Parkinson
Mensen met ziekte van Parkinson blijven mij inspireren. Een heftige ziekte maar zeer inspirerend om samen met hen ze te mogen en kunnen behandelen tijdens dit proces. Ik ben al meer dan 10 jaar actief in het ParkinsonNetwerk in Zeeland, ook een multidisciplinaire samenwerking. Voor deze mensen hopen we de lijnen kort te houden en ze zonodig op korte termijn goed en bewust te kunnen helpen. Als Oefentherapeut ben ik erg actief in het doen met veel en uitdagende oefeningen. Deze zijn gericht op kracht, mobiliteit, balans, coordinatie, dagelijkse activtiteiten zoals opstaan van de stoel/bank/bed, lopen, omdraaien in bed etc. Maar ook samen met de thuissituatie,

mantelzorgers, kijken/allert blijven naar de medicatie en korte lijnen met Parkinson verpleegkundige en neuroloog, zijn belangrijke aspecten bij het behandelen van hen.

Het is mooi dat ik hierin ook mijn andere specialisaties als Bekken(bodem)oefentherapeut en Slaapoefentherapeut, goed bij kan gebruiken.

In 2021 heb ik de scholing gedaan uit Amerika, speciaal gericht op het moeilijk bewegen bij mensen met Parkinson, de PWR methode. Erg bruikbaar voor oefentherapeuten en op deze wijze de Parkinson mensen weer extra aan het bewegen te krijgen.

Naast het individueel begeleiden van de mensen met ziekte van Parkinson, probeer ik ook een groepstraject aan te bieden, waarin samen met elkaar het bewegen gestimuleerd en geactiveerd wordt. Zeer zinvol. Wanneer bewegen niet meer vanzelfsprekend gaat!

Om te mogen blijven deelnemen in het ParkinsonNet, is mono en multidisciplinaire scholing jaarlijks verplicht evenzo het volgen van cursussen en/of symposium.

Overgang & Oefentherapie

Overgang & Oefentherapie
De (aanloop naar de) overgang
U bent rond de veertig of vijftig jaar en merkt dat er iets verandert, iets in u lichaam, maar ook mentaal. U kunt er niet precies de vinger op leggen. Het kan zijn dat klachten plotseling ontstaan, maar ze kunnen zich ook geleidelijk ontwikkelen. U kunt zich hierdoor overrompeld voelen. Door beter te weten wat er in uw lichaam gebeurt, wat er ontbreekt en wat u nodig hebt krijgt u meer grip op de veranderingen door de (aanstaande) overgang. De OvergangsOefentherapeut kan u hierbij meer inzicht en handvaten geven, maak gerust een afspraak!!!

 

KlachtenU kunt bij ons terecht met lichamelijke of mentale stressgerelateerde klachten door en/of tijdens de (naderende) overgang, zoals:

  • Slaapproblemen / nachtelijk transpireren 
  • Opvliegers 
  • Hartkloppingen / druk op de borst
  • Stemmingswisselingen
  • Overspannen / burn-out
  • Pijnlijke spieren van de nek, schouder of rug
  • Gewrichtsklachten
  • Hoofdpijn / migraine
  • Ademhalingsproblemen / hyperventilatie
  • Angst en/of paniek 
  • Piekeren
  • Gejaagdheid of gespannen gevoel
  • Lichamelijke klachten die maar niet overgaan
  • Het gevoel uit balans te zijn

Uitdagingen
U kunt bij ons terecht als de uitdagingen die er op u af komen door en/of tijdens de (naderende) overgang veel van u vragen, zoals: 

  • Zorgen of onzekerheid over je lichaam en/of het ouder worden  
  • Spanningen door relatie- en/of seksuele problemen
  • Gebrek aan begrip voor overgangsklachten (o.a. werkgever, partner)
  • Overbelasting (o.a. door mantelzorg / opgroeiende kinderen)
  • Over u eigen grenzen gaan 
  • Moeite om rust te nemen 
  • Zorgen over de toekomst 


Werkwijze
We doen altijd een uitgebreide intake om een goed beeld van uw klacht(en) en situatie te krijgen. Samen bepalen we of je bij ons op de juiste plek bent. Daarna stellen we gezamenlijk een behandelplan op maat op en gaan we samen aan de slag. Denk hierbij aan gerichte uitleg overgang, wat kun je verwachten, ontspanning, ademhaling, oefeningen etc.

Voor wie is behandeling passend

Eline Cijsouw Oefentherapie & Coaching helpt bij:

Algemene Oefentherapie helpt bij:

  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Werkgerelateerde lichamelijke klachten
  • Houdinggerelateerde klachten
  • Reumatische aandoeningen
  • Artrose en osteoporose
  • Neurologische klachten
  • Rug- en bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap
  • Vrouwen in aanloop naar/rond de overgang

 

De Slaapoefentherapeut helpt bij:

  • In- en doorslaapproblemen; vroeg wakker worden
  • Licht slapen, hyperalert zijn
  • Niet fit opstaan / moe overdag
  • Een vol hoofd / piekeren
  • Verminderde concentratie
  • Problemen met slapen bij ploegendiensten
  • Hulp bij slapen met CPAP
  • Hulp bij afbouwen van slaapmedicatie

Bekken(bodem)oefentherapeut helpt bij:

  • Pijn in/rond onderrug en bekken
  • Uitstralende pijn in been/heup
  • Stuitpijn
  • Problemen met plassen/urineverlies
  • Problemen met poepen/verlies
  • Problemen met vrijen man/vrouw
  • Pijn tijdens de zwangerschap in bekken(bodem)
  • Pijn na de bevalling in bekken(bodem) of stuit

 

Coaching:

Bij elke behandelmethode zal een stuk coaching gebruikt worden om een gewenst behandelresultaat te realiseren. Wanneer u tegen belemmeringen aanloopt binnen uzelf of in uw omgeving is het fijn dat iemand met u meekijkt. Door bewust te worden van uw eigen functioneren, overzicht en inzicht creëren, rust en ontspanning inbouwen leer je welke handvaten er voor u toe doen. U leert uw eigen beslissingen en handelingen vorm te geven. Vertrouwen te krijgen in uw lichaam en hoe deze werkt binnen uw mogelijkheden.  

Voor meer informatie over
Eline Cijsouw Oefentherapie & Coaching
neem contact op

ADRES:

Eline Cijsouw Oefentherapie & Coaching
Noordweg 133
4353 AV Serooskerke (W)

TELEFOON:

0118-501815  |  06-51313545

LETS CONNECT! VOLG ONS OOK VIA:

KVK: 20158239

ABG: 07099360

ADRES:

Eline Cijsouw Oefentherapie & Coaching
Noordweg 133
4353 AV Serooskerke (W)

TELEFOON:

0118-501815  |  06-51313545

LETS CONNECT! VOLG ONS OOK VIA:

KVK: 20158239
ABG: 07099360