Negatief denken, piekeren in bed en slaapproblemen

Besef jij eigenlijk dat je je eigen gedachten kunt kiezen? “Omdenken” wordt het wel eens genoemd.

Is bij jou het glas halfvol of half leeg? Wanneer je slaapproblemen hebt maakt het absoluut uit hoe je denkt.

Er is een verband tussen slaapproblemen en piekeren. ‘s-Nachts kun je minder goed relativeren dus lijkt alles erger. Wanneer je slecht geslapen hebt pieker je meer en omdat je zoveel piekert kun je er slecht van slapen. Je komt in een negatieve spiraal.

Helaas weten maar weinig mensen hoe je piekeren en negatief denken kunt stoppen. Hoe je weer ruimte kunt maken voor een gezonde slaap.

cognitieve therapie

Lees eens het onderstaande voorbeeld over slaapproblemen, piekeren en negatief denken.

Hoe zou jij hiermee omgaan? Wat zou jij in dit geval doen of denken?

Monique heeft een doorslaapprobleem. Ze ligt soms 2 á 3 uren piekerend wakker middenin de nacht. Ze heeft 1 behandeling bij de Slaapoefentherapeut gehad. Hierin heeft ze geleerd hoe ze kan ontspannen in plaats van piekeren. Ze heeft een groepje van 4 oefeningen gehad tijdens dit eerste consult en denkt: “ik ben benieuwd vannacht, ik hoop maar dat het werkt en dat ik beter zal slapen”.

Het is 3 uur ’s nachts. Monique wordt voor de eerste keer wakker en denkt: “shit daar gaan we weer, nu kan ik vast niet meer slapen. Oh ja ik heb die ontspanningsoefeningen geleerd vandaag dus die ga ik eens proberen”.

Monique begint met het voelen van de ondergrond, de steun van de matras onder haar lichaam en gaat er meer en meer op neerliggen. Ze ademt uit en legt haar hoofd ontspannener neer, de volgende uitademing laat ze haar schoudergordel meer rusten….

Dan begint haar hoofd alweer met denken: “hoe laat zou het zijn?” Monique kijkt op de klok en baalt dat het pas 3 uur is. Ze beseft op hetzelfde moment dat ze niet meer aan het oefenen is en gaat weer verder met het gronden. Ze ontspant nog haar bekken en benen en is daarna weer afgeleid. Ze denkt na over de dag van morgen, dat ze vast weer heel moe zal zijn en wat er gedaan moet worden en wat ze niet mag vergeten.